Zo verzamel je zoveel mogelijk echo’s van je baby

Lach eens naar het vogeltje…

Nieuwsgierig… Zodra je weet dat er een kindje in je buik groeit, wil je niets liever dan het in je armen houden en weten hoe het eruit ziet. Gelukkig zijn er echo’s, waarop je de groei van je kindje volgt en een glimp opvangt van hoe het eruit ziet. Maar hoevaak gebeurt dat en wanneer precies? Wij zetten het voor je op een rijtje; van medische echo tot babywatcher!

Jij kijkt of je de handjes, de voetjes en het hoofdje kunt ontdekken op de zwartwit-foto’s, maar een echoscopist ziet veel meer. De ligging van je kindje, de groei, de ontwikkeling jouw vruchtwater; alles wordt in de gaten gehouden. Een echo kan in principe geen kwaad, maar toch worden echo’s niet onnodig vaak gemaakt. Jammer, want het liefst zou je elke dag wel een foto van je spruit willen zien!

Hoeveel echo’s kun je verwachten?

In principe worden er twee echo’s gemaakt van je kindje, die ook vergoed worden door de verzekering. Rond de 10 weken, waarbij wordt bepaald hoeveel weken je zwanger bent, en bij 20 weken. Dit is een belangrijke echo. Dan wordt bekeken of je kindje gezond is. Dat is een spannend moment, maar deze echo is ook leuk: de echoscopist kan nu vaak zien of je een jongen of een meisje verwacht…

Medische echo

Het aantal echo’s kan per verloskundigenpraktijk verschillen. Sommige doen rond de 30 weken nog een groeiecho en rond 36 weken een liggingsecho. Ook kan het zijn dat de verloskundige meer inzicht wil in de ontwikkeling van je kind. Op medische indicatie kan zij dan extra echo’s aanvragen om bijvoorbeeld je vruchtwater te controleren of de groei van je kind te monitoren.

Pretecho

Zelf kun je ook echo’s laten maken bij commerciële bedrijven buiten de verloskundigenpraktijk om. Deze zogenaamde pretecho’s kun je natuurlijk in 2D laten maken, zoals bij de echoscopist, maar ook in 3/4D. Daarmee krijg je een levensecht beeld van hoe je kindje veilig en warm in je buik ligt. Het beste moment om dit te laten doen, is tussen de 25 en 30 weken: dan heeft je baby nog genoeg ruimte om in het vruchtwater rond te zwemmen. Krijg je een meerling, dan is het aan te raden om voor 26 weken een pretecho te laten maken.

Babywatcher

Kun jij niet genoeg krijgen van je ongeboren kindje en wil je vaker een echo maken? Dan is de babywatcher een handig apparaat om te huren. Tussen de 14 en 34 weken van je zwangerschap kun je de groei van je kindje volgen met een echoapparaat dat je thuis gebruikt. Je huurt het apparaat voor een bepaalde periode en krijgt daarbij een aantal echo’s. Smile, baby, you’re on camera!

Meer blogs lezen?

Direct inschrijven

Direct inschrijven