Hoe werkt borstvoeding?

Als je zwanger bent merk je na een aantal weken dat je borsten gevoelig zijn en gaan opzwellen. Je lichaam begint met het aanmaken van extra klierweefsel, met dank aan de zwangerschapshormonen. Vanaf de zestiende week van je zwangerschap kunnen die kliertjes moedermelk aanmaken. Dus als de baby er is, heb je voldoende voeding.

Antistoffen
Die moedermelk zit boordevol antistoffen. Vandaar de WHO (World Health Organization) de aanbeveling geeft om zeker het eerste half jaar borstvoeding te geven. Ook als je geen borstvoeding wilt geven is het wel raadzaam om direct na de geboorte de baby aan te leggen. Op die manier kan je de kleine voorzien van die antistoffen.

Het is overigens een fabel dat je hiermee de melkproductie op gang brengt. De echte borstvoeding komt pas na een aantal dagen op gang.

Stoppen met borstvoeding

De meeste vrouwen die in het begin stoppen met borstvoeding geven, doen dit omdat ze denken dat ze te weinig melk hebben. Maar uit onderzoek blijkt dat slechts 2% van de vrouwen wereldwijd te weinig melk heeft. Dus stoppen omdat je denkt te weinig melk te hebben is eigenlijk zonde. Het gaat bij borstvoeding niet om de grootte van je borsten, maar om de hoeveelheid melkkliertjes in je borst. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op jouw melkproductie zijn operaties of hormonale schommelingen.

Voorbereiding
Voordat je begint aan borstvoeding is een cursus aan te raden. Elmar Kraamzorg biedt gratis een informatieavond aan voor jou en je partner. Bij inschrijving krijg je hier meer informatie over.

Meer blogs lezen?

Direct inschrijven

Direct inschrijven