Het ontzorg-plan, een slim plan

Opgelet, dames! Rond de 30 weken komt het zorgplan (ook wel geboorte- of bevallingsplan) ter sprake. Klinkt zwaar, hè, zorgplan, daarom noemen wij het bij Elmar Kraamzorg liever ontzorg-plan. Het is bedoeld om jouw stress weg te nemen en de kraamverzorgende te helpen om jouw wensen en angsten te begrijpen. Zo kan zij jouw zorgen wegnemen. Ontzorg-plan, dus!

Voor de geboorte

Het ontzorg-plan maak jij samen met je partner om erachter te komen of jullie weten wat jullie te wachten staat. Door over de bevalling te praten, werken jullie samen naar die nieuwe fase toe. Vragen die je elkaar kunt stellen zijn: wat moet de kraamverzorgende weten over ons? Wat of wie heb ik nodig om in alle rust te kunnen bevallen? Wat verwacht ik van de kraamverzorgende? Hoe betrekken we vrienden of familieleden bij de geboorte?

Naast vragen over jullie verwachtingen kun je hier ook heel praktische zaken in benoemen. Waar wil je bevallen; thuis, in bad, in een ziekenhuis? Hoe sta je tegenover pijnmedicatie? Wat is jouw wens in geval er complicaties optreden tijdens de bevalling?

Je zit waarschijnlijk niet op dit soort lastige vragen te wachten. Toch is het goed om er over na te denken en je gedachten op papier te zetten. Bespreek het met je kraamverzorgende, zodat zij op de hoogte is van jullie wensen. Ook hebben jij en je partner zo een handvat als er tijdens de bevalling moeilijke, emotionele beslissingen genomen moeten worden. Natuurlijk kun je het ontzorg-plan aanpassen zo vaak je wilt. Zelfs tijdens de bevalling mag je anders beslissen, dan je vooraf dacht.

Na de geboorte

Door vooraf over jullie wensen en gedachten te praten, bespaar je jezelf veel stress. En om dat stress-level laag te houden, worden jij en je kindje na de geboorte goed begeleid. Dat betekent onder meer dat na de bevalling precies wordt bijgehouden wat er in die eerste dagen gebeurt. Hoe is de conditie van moeder en kind? Hoe verloopt het gewicht van de baby en de temperatuur? Krijgt de moeder geen ontstekingen?

In het ontzorg-plan staan alle afspraken, adviezen en controles; het is een naslagwerk over hoe de bevalling is gelopen. Het ontzorg-plan dient ook als overdrachtsdocument, bijvoorbeeld naar een andere kraamverzorgende of, bij complicaties, naar een huisarts of specialist in het ziekenhuis. Het ontzorg-plan, een slim plan op alle fronten.

Meer blogs lezen?

Direct inschrijven

Direct inschrijven