Eerste hulp bij… klossen! 

Antwoord op de vijf meest gestelde klos-vragen

Heb jij al met het meetlint in je handen gestaan om de hoogte van je bed op te meten? Als je een kindje krijgt, kom je onvermijdelijk op de to-do-lijstjes tegen dat je vóór de 37e week van je zwangerschap je bed op klossen moet zetten. Maar moet dat eigenlijk wel? En hoe doe je dat dan? Wij geven antwoord op jouw vijf meest gestelde vragen!

Waarom moeten er klossen onder mijn bed?

Klossen zet je niet onder je bed voor jezelf of je partner, maar voor de kraamverzorgende en de verloskundige. Als jij thuis bevalt of als jij net bevallen bent, moeten deze verzorgers jou makkelijk kunnen helpen. Het is een zware belasting voor schouders, nek en rug als jouw bed te laag staat. Vergeet niet dat verloskundigen en kraamverzorgenden dit dagelijks doen, niet alleen bij jou, maar bij heel veel dames! De ARBO-wet schrijft voor dat jouw bed minimaal 70 centimeter hoog moet zijn vanaf de grond. In het uiterste geval mag een verzorger hulp weigeren als haar eigen veiligheid en gezondheid op het spel staan. Dat wordt dus meten…

Moeten het per se klossen zijn of mag het ook een extra matras zijn?

Om je bed te verhogen, kun je onder meer werken met bierkratjes, stoeptegels of houten blokken. Let wel op dat je stevige materialen gebruikt en je bed niet kan verschuiven en kantelen. Jouw veiligheid en welzijn en dat van je verzorgers staan voorop! Verhoog je bed van onderen af. Een extra matras neerleggen, is geen optie. Je bed wordt daardoor te zacht: dat is niet goed voor je rug. Daarnaast heb je bij een thuisbevalling een stevige ondergrond nodig. ’t Is niet voor niets dat een thuisbevalling op een waterbed geen optie is.

Hoe hoog zijn bedklossen eigenlijk?

Bedklossen kun je in alle soorten en maten krijgen: van 7 centimeter tot bijna 30 centimeter. Veel is afhankelijk van de hoogte van je bed. De gemiddelde instap van de huidige bedden ligt op 45-50 centimeter, de hoogte van boxsprings gaat al snel richting de 60 centimeter. Het is aan jou om uit te rekenen hoe hoog de klossen moeten zijn om de afstand naar 70 centimeter te overbruggen. Ow, en kijk ook even op hoeveel punten je bed steunt; vier, zes, acht…

En zijn we dan financieel ook nog eens de klos…?

Dat valt wel mee, hoor! Er zijn verschillende manieren om aan klossen te komen. Thuiszorgwinkels   als Vegro of Medipoint bieden je de optie om de klossen te lenen (bruikleen). Je betaalt een borg die je terugkrijgt, als je ze weer inlevert. Er zijn organisaties die de klossen verhuren voor de hele kraamperiode. Natuurlijk kun je ze ook kopen, dan wel nieuw of tweedehands. Kijk maar eens op marktplaats.

Yikes, ik loop tegen een paar praktische problemen op! 

Tja, nu kan het zo zijn dat jouw bed om de een of andere reden niet op klossen kan staan. Of dat jij zelf met je zwangere buik door de verhoging jouw bed niet meer in of uit kan. Wat doe je dan? Het is belangrijk dat je blijft communiceren met je kraamverzorgster of verloskundige. Het kan zijn dat zij er flexibel mee om gaan en de situatie accepteren zoals hij is. Ze kunnen ook helpen zoeken naar een alternatieve oplossing. Je kunt bijvoorbeeld een krukje gebruiken om je bed in/uit te komen. Of misschien zul je in een ander bed moeten bevallen. Uiteindelijk gaat het erom dat jouw verzorger haar taken veilig en gezond uit kan voeren en jou de beste zorg kan leveren.

Meer blogs lezen?

Direct inschrijven

Direct inschrijven