De alternatieve babylijst 

6 Dingen die je harder nodig hebt dan zoogcompressen en wipstoeltjes…

De lijstjes met spulletjes voor je baby; je wordt ermee overspoeld op internet en in magazines. En eerlijk is eerlijk, ze zijn superhandig! Want ja, je hebt die kruiken, hydrofieldoeken en rompertjes nu eenmaal nodig om straks je baby te verzorgen. Toch zijn de spullen op onze alternatieve checklist minstens even belangrijk: ze helpen je om rustig te blijven en balans te vinden na je bevalling. Zorg dat je ze in huis hebt.

Partner

Bevallen is een emotionele gebeurtenis. Vaak blij en gelukkig, soms beangstigend of zelfs verdrietig. Jij ervaart die gevoelens, maar je partner -of andere mensen die dichtbij je staan- ervaren dat ook. Omring je met liefdevolle mensen die met je meedelen in lief en leed. En het is helemaal niet gek om bezoek uit te stellen, als jij eerst wil cocoonen met je nieuwe gezin.

Muziek

Als jij en je partner je rustig en evenwichtig voelen, heeft dat een kalmerend effect op je kindje. Makkelijker gezegd dan gedaan als je net een bevalling hebt meegemaakt en de hormonen door je lichaam gieren of je partner thuiskomt na een stressvolle werkdag. Creëer een fijne sfeer in huis en ontstress! Steek kaarsen aan, zet muziek op waar je blij van wordt of download een mindfullness app als headspace.

App-groep

Zeker bij je eerste kindje zit je soms met vragen, waar je geen antwoord op hebt, of gevoelens waar je geen raad mee weet. Maak een app-groep aan met ervaren vriendinnen die je kunnen steunen en kalmeren als het nodig is. De mamma’s om je heen kunnen je adviseren bij darmkrampjes van de baby of verstoppingen in je eigen darmkanaal. En ze kunnen je vertellen dat alles weer goedkomt… desnoods midden in de nacht.

Maxicosi

Hoe graag je ook binnen cocoont met je baby, er komt een moment dat de muren op je af komen. Zorg dan dat je maxicosi klaarstaat. Het liefst één die je op het onderstel van je kinderwagen kunt klikken. Zo heb je de vrijheid om snel en eenvoudig een ommetje te maken, een boodschap te doen of een theetje te drinken met je beste vriendin.

Oppas

Regel voordat je gaat bevallen een goede oppas. Opa’s en oma’s zullen het heerlijk vinden om bij jouw kleintje te zijn, maar denk ook na over een oppas in de buurt die je vertrouwt. Het geeft je de vrijheid om bijvoorbeeld weer te gaan sporten of een keer te gaan shoppen met vriendinnen. En wat dacht je van een romantisch diner met je partner? Een kindje erbij is een intensieve gebeurtenis, waarbij je elkaar kwijt kan raken. Door regelmatig tijd in jezelf en elkaar te investeren houd je jullie band sterk.

Knuffels

Veel belangrijker dan pluchen knuffels zijn de knuffels die jij je kindje geeft. De warmte en liefde van wiegen, omhelzen en kroelen gaan door alle lagen merkkleding heen. Voel met heel je wezen de liefde voor je kind door je heen stromen en geniet van elk moment dat het vredig in je armen ligt. Alle clichés zijn waar: de periode dat dat kan, vliegt voorbij!

Meer blogs lezen?

Direct inschrijven

Direct inschrijven